2022 – Vesmír

Pírkáč ve vesmíru

Kéž by stejně jako vesmír byl i náš každoroční tábor nekonečný. Spousta lidí, ať už dětí nebo vedoucích, si už neumí léto bez něj představit. Letos jsme se rozhodli seznámit děti s něčím, čeho jsme už od pradávna součástí, ale víme o tom jen pramálo. Vesmír. Každý den se dozvídali o tomto záhadném prostoru informace, pokaždé jsme ale zabrousili do jiného tajmena. A každý den jsme hráli hry, které nás vždy o krůček přiblížily k lepšímu porozumění tohoto obrovského prostoru.

Ale jako na každém táboře to nebylo jenom o zábavě. Měli jsme i dost práce s dobyvatelem planet Melounem Mlaskem, který nás občas potrápil – chtěl dobýt i naši planetu. Naštěstí jsme na něj nebyli sami. Z daleké galaxie nám přiletěl pomoct náš Koumák Kosmonaut, který se chtěl Melounovi pomstít za zničení jeho domovské planety.

A stejně jako ve vesmíru, tak i na našem táboře se toho hodně odehrálo. Děti si stavěly svou vlastní raketu, aby mohly uniknout z poškozeného modulu, kreslily na plátno jejich vlastní představu černé díry, rychlostí světla se vracely v čase, zachraňovaly planety ohrožené výbuchem Supernovy, vynášely náklad nosnými raketami na oběžnou dráhu, musely se dostat z cizího vesmíru zpět do toho našeho a konečně poslední den porazily Melouna nalezením a zničením jeho uschovaných trofejí z dobývání. A jindy, když bylo špatné počasí, absolvovaly děti přednášku o vesmíru, což je s mým údivem velice bavilo.

Tak, jak hvězdy dobíjí své planety energií, tak i my, vedoucí, se skrz vzájemnou spolupráci dobíjíme navzájem. Pro těchto 14 dní je totiž potřeba velké množství energie. Když si ale děti odvezou dobrý pocit, mnoho zážitků a hromadu vzpomínek, víme, že jsme uspěli. Energie máme totiž i na rozdávání, takže by se dalo říct, že stejně jako náš kamarád A-man, který obrovskou rychlostí vždy přiběhl, pomohl a zase rychle zmizel. Takže vlastně i my vedoucí jsme tak trochu superhrdinové :-). Zvládáme něco velice náročného a ještě si u toho přetváříme svět na dané téma – hlavně, když je u toho legrace. V tu chvíli jdou totiž všechny strasti stranou a my si jen užíváme radosti všech těch dětí, které se s námi každý rok rozhodnou strávit téměř dva týdny odříznutí od reality.

Za Spolek Koumák  Jan Fischbeck (Hanz)

————————————————–

Výtržník v táboře

Byl čtvrtek ráno (dne 7.7.2022)  a na naši táborovou základnu Pírkův Mlýn u Pohorské Vsi dorazil neznámý muž nedůvěryhodného vzezření. Na hlavě měl kšiltovku a kapuci tmavé šusťákové bundy. V jedné ruce igelitovou tašku s neznámým obsahem, ve druhé ruce dlouhou dřevěnou hůl. Na naše výzvy o opuštění prostoru tábořiště nereagoval, dokonce manipuloval s dlouhým nožem a všimli jsme si i toho, že měl u sebe páčidlo. Vedoucí tábora ho měli po celou dobu pod dozorem, dlouhý nůž však vzbuzoval respekt. Hodilo se nám, že jsme na tento den měli domluvenou ukázku policistů Územního odboru Český Krumlov. Přáli jsme si, aby dorazili co nejdříve a s nespolupracujícím výtržníkem nám pomohli. Po několika minutách jsme si oddechli, do tábora po našem urgování dorazilo první policejní auto a policisté pachatele ihned zadrželi. Jednalo se o nastrčeného figuranta, který tímto otevřel dopoledne v režii Policie ČR.

Jak celé dopoledne probíhalo si můžete přečíst zde.

Rádi bychom poděkovali zástupcům z řad policistů z Obvodního oddělení Český Krumlov, Kaplice, Lipno nad Vltavou, Skupiny základní kynologické činnosti. Dále také kriminalistickému technikovi, policistům dopravního inspektorátu a vedení Územního odboru Český Krumlov za umožnění realizace.

Program i přístup policistů se líbil jak dětem, tak i vedoucím.

Budeme se těšit, že jsme se při podobné akci snad neviděli naposledy.

Téma: Vesmír

Ročník: 2022